Thomas Acda en Paul de Munnik zongen het al: Je kunt ook nooit eens even rustig op een voetstuk staan. Het ene moment bejubeld, het andere moment verguisd. Dat zijn de woorden die bij mij opkomen als ik denk aan Louis van Gaal. Wat bezielde Louis van Gaal om als trainer bij Manchester United in dienst te treden? Uit liefde voor de sport? Uit pure ambitie? Ja, Louis had namelijk de wens om trainer te worden van een Engelse topclub. Hij wilde groeien.

Louis loopt echter tegen onzichtbare muren aan, die deze groei belemmeren.

Dit zijn niet zijn vrienden bij de media. Die hebben allang bloed geroken en geproefd en laten geen kans ongemoeid de leermeester over de rooie te krijgen. Deze toneelstukjes zijn onderdeel van het imago van Louis en staan zijn ontwikkeling als trainer niet in de weg.

De taal waarin hij communiceert is dat wellicht wel. Met het sluiten van de mijnen kom je in Great Britain niet ver meer met steenkolenengels. Persoonlijk merk ik ook dat een Engelstalige presentatie gegeven door een ‘non native speaker’ vaak niet lang op mijn aandacht kan rekenen. Het is algemeen bekend dat Engels Louis niet erg goed af gaat. Als je niet begrepen wordt in de kleedkamer, op het veld of in the board room, dan heb je een probleem. Slechte communicatie stagneert de groei.

Zijn klanten zijn niet veeleisend. Geef het volk bier en voetbal en men is tevreden. Tenminste als er gewonnen wordt. Uitblijven van successen stagneert de groei.

Zijn werknemers zijn individueel een klasse apart. Het teamwork laat te wensen over. Een investering van 300.000.000 euro mag dan de kans op succes vergroten, maar als deze middelen niet optimaal ingezet worden blijft ook de groei uit.

Natuurlijk verwacht men veel van Manchester United. Het temperen van de verwachtingen is wellicht een betere strategie. Alex Ferguson won ook niet veel in zijn beginjaren bij deze club. De meeste coaches die hier trainer waren kenden een lange staat van dienst. Mijn advies: stuur Louis naar de nonnen in Vught, laat de spelers aan elkaar wennen en speel het voetbal waar Engelsen van houden. Groeien is een kwestie van tijd en koesteren. Gun Louis van Gaal deze tijd om te groeien…

Over Onno Onno

Onno stamt uit de tijd dat de kachels nog met steenkolen werden gestookt. Dat hij iets met automatisering is gaan doen is dan ook verbazingwekkend. Hij heeft daarin echter geen keuze gemaakt, met als gevolg dat hij overal wel verstand van heeft. Zo niet, dan hoort hij graag van jou (onder het genot van biertje) hoe het wel moet.

Vragen of opmerkingen zijn welkom. Bel of mail Onno.