Afgelopen week surfte ik via Uitzending Gemist naar de show ‘Teerling’ van Claudia de Breij. Claudia heeft bepaald geen last van groeistoornissen, want de carrière zit in de lift. Haar ‘Mag ik dan bij jou’ heeft ‘Waarheen, waarvoor’ van Mieke Telkamp verstoten van de nummer 1 positie in de begrafenis Top 10. Met een gemiddelde van 4 (uit 5) sterren gooit Teerling hoge ogen en als klap op de vuurpijl mag ze ook de oudejaarsconference van 2016 verzorgen. Ze moest (volgens eigen zeggen) wel met bijna iedereen van de VARA naar bed en houdt hiermee de mythe van de Gooische Matras natuurlijk wel in stand.

In haar show citeerde Claudia regelmatig de woorden van John F. Kennedy: We choose to go to the moon. Not because it’s easy, but because it’s hard!. Kennelijk hebben wij in Nederland meer en meer last van de ‘kennie-mentaliteit’ dan van de Kennedy-mentaliteit. Zei een van onze politieke leiders destijds niet dat de VOC-mentaliteit (COC volgens Claudia) moest terugkeren? Verder betoogt ze dat Mark Rutte maar eens de eerste vrouw naar de maan moet sturen. Ze is in ieder geval de eerste vrouwelijke cabaretier die de oudejaarsconference mag verzorgen. Voor haar een makkie, toch?

Persoonlijk denk ik niet dat het een mentaliteitskwestie is, maar meer dat je vastroest in oude gewoonten. Geef toe, wat is er nu lekkerder dan een comfort zone? Daar buiten wordt het allemaal een stuk lastiger. Veranderen zit niet bij iedereen in het bloed en toch is het soms wel noodzakelijk. Zelf ervaar ik het niet als ‘een heilig moeten’, maar voor je gevoel kunnen er dingen beter. Ik heb daarom een lijst van zes punten opgesteld:

  1. Maar twee keer per dag e-mail lezen
  2. Op de fiets naar het werk
  3. Tijd besteden aan een online cursus
  4. Blog artikel schrijven
  5. Prospect bellen
  6. Bedenk een groeitip

Vervolgens rol je met een dobbelsteen. Je raad het al: vanmorgen gooide ik 4. Doe het ook eens en ik hoor graag wat je ervaringen zijn. Zijn zes punten te veel? Doubleren mag. Te weinig? Rouleren mag. Net als meer dan een keer per dag gooien. De teerling zij geworpen!

*) Alea iacta est (Uitleg van Onze Taal)

Over Onno Onno

Onno stamt uit de tijd dat de kachels nog met steenkolen werden gestookt. Dat hij iets met automatisering is gaan doen is dan ook verbazingwekkend. Hij heeft daarin echter geen keuze gemaakt, met als gevolg dat hij overal wel verstand van heeft. Zo niet, dan hoort hij graag van jou (onder het genot van biertje) hoe het wel moet.

Vragen of opmerkingen zijn welkom. Bel of mail Onno.