Afgelopen weekend was ik, onder het genot van een flesje wijn, een van mijn favoriete series aan het ‘binge watchen’. Toen dit laat op de avond ofwel vroeg in de ochtend stopte, werd ik bruusk uit mijn coma weer op aarde gezet door het fenomeen teleshopping. En dit keer niet door super handige, super onmisbare en super fantastische huishoudelijke artikelen. Ook niet door 18+ dames die hun call center kwaliteiten aanprijzen. Dit keer kwam het door, zoals de titel al doet vermoeden, mensen die de toekomst voorspellen.

Hou me te goede: ook ik lees bij tijd en wijle de horoscoop van de schorpioen om te zien of er nog een financiële meevaller aan zit te komen. Meestal is dat rond de tijd dat de salarissen gestort worden, dus dan denk ik: inderdaad het valt mee. Maar in dit geval had iemand het aangedurfd het bewust 0909-nummer te bellen, om door het medium in kwestie te worden ‘ingevoeld’. Bij dat laatste woord sprong er bij mij bovenin een zekering en dit artikel was geboren.

U begrijpt het al: ik ben niet spiritueel aangelegd. Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg. Ik weet dat het aanroepen van hogere machten voor sommige mensen een vorm van troost en zekerheid biedt, maar niet bij mij. Nu ben ik werkzaam in de ICT-branche, dus heb ik alle reden om regelmatig (en niet alleen op zondag) verlossing van bovenaf in te roepen op het moment dat het weer eens niet doet wat ik wil. En ja, ik hoop daar ook wel stilletjes op, maar de realist in mij zegt dan dat ik daar beter me kan ophouden en gewoon even met een collega moet gaan praten. Diegene van wiens naam begint met een C of een K, of was het een R?

Nu voelt dit artikel eigenlijk een beetje als ‘de pot verwijt de ketel dat die zwart ziet’ (misschien een leuke titel voor een volgende blog). Bij Semantica voorspellen we namelijk ook de toekomst en streven we geluk na. Wij doen dat echter met slimme software. Programmatuur die je helpt om beslissingen te nemen en zo de koers van je bedrijf te bepalen. Of die er voor zorgt dat een proces keer op keer goed wordt uitgevoerd, zodat de uitkomst ervan op voorhand bekend is.

Zo weet ik, als ik ‘s-morgens ons kantoor binnen loop, dat alle e-mails automatisch in het juiste dossier zijn opgeborgen, dat alle backups gelukt zijn en dat er voldoende koffie is om de dag door te komen. Ik kan dus gelijk beginnen met het schrijven van een artikel voor de website, ter uwer leering ende vermaeck. Of een stukje programmacode, waarmee onze software nog slimmer wordt. Ik kijk uit naar de dag dat de koffie automatisch gezet wordt op het moment dat ik in de lift stap. Of dat ik mijzelf overbodig heb gecodeerd over 6408 dagen, 14 uur, 17 minuten en 21 seconden. Voorwaarde is dan wel dat iedereen bij de verkiezingen op de juiste politieke partij gaat stemmen zodat de pensioenregels ongemoeid blijven. Gelukkig blijven er dus genoeg momenten over waarop je wordt verrast.

Wist u overigens dat het zou gaan sneeuwen in april?

Over Onno Onno

Onno stamt uit de tijd dat de kachels nog met steenkolen werden gestookt. Dat hij iets met automatisering is gaan doen is dan ook verbazingwekkend. Hij heeft daarin echter geen keuze gemaakt, met als gevolg dat hij overal wel verstand van heeft. Zo niet, dan hoort hij graag van jou (onder het genot van biertje) hoe het wel moet.

Vragen of opmerkingen zijn welkom. Bel of mail Onno.