Ben jij één van die mensen die ‘wachtwoord’ of ‘1234567’ als wachtwoord gebruikt? En dan niet voor één account maar voor meerderen? Heb je post-its aan je pc hangen of een boekje waar alles in staat? Want ja, probeer maar eens al die wachtwoorden te onthouden. Voor elk account heb je een ander nodig.

Wie weet jouw wachtwoord

Steeds meer bedrijven gaan digitaal en beheren veel van jouw privégegevens. Sommige diensten zijn zelfs alleen nog maar online bereikbaar. Voor je het weet krijg je een rekening voor een onbekend pakketje of gaan criminele er met jouw identiteit vandoor. Maar ook dicht bij huis moet je uitkijken, want een ex die een lening afsluit onder jouw naam omdat hij je wachtwoord nog wist, is geen uitzondering.

Volgens de consumentenbond kunnen internetcriminelen wachtwoorden van acht willekeurige kleine letters soms al binnen een paar minuten kraken. Wat zijn de eisen aan wachtwoorden die niet makkelijk te kraken zijn en hoe onthoud je ze? Heb je een makkelijk wachtwoord, dus zonder de mix van kleine en hoofdletters, speciale tekens en cijfers? Verander hem!

International Computer Security Day

Op 30 november is het International Computer Security Day (ICSD), een dag die als doel heeft het bewustzijn te vergroten en de samenleving te herinneren aan het belang van het beschermen van zowel bedrijfs- als particuliere gegevens. Om misbruik van financiële- en persoonlijke gegevens en zelfs identiteitsdiefstal te voorkomen. Veel sites en apps zijn helaas bijna niet meer van echt te onderscheiden, dus moet je super-alert zijn. En bij twijfel #eerstchecken!

Deze dag werd in 1988 ingesteld na het eerste geval van “malware”, bekend als de Morris Worm, die op 2 november van hetzelfde jaar 10 procent van de computers die waren verbonden met ARPANET, de voorloper van het internet, had uitgeschakeld. Dit incident, in combinatie met het toenemende gebruik van computers op de werkplek en in de particuliere sector, bracht de risico’s aan het licht die mogelijk gevoelige informatie zouden kunnen bedreigen.

Check je wachtwoorden dag

Het is ook niet zo dat alles te voorkomen is, maar je kunt het mensen wel moeilijker maken om met jouw gegevens aan de haal te gaan. Dit doe je met een “sterk wachtwoord” zoals ze dat tegenwoordig noemen. Check of jouw wachtwoord veilig en sterk genoeg is of verander hem. Een aantal handige tips vind je op wachtwoordbewust.nl, zo hoef je zelf niet met een zak Scrabble-letters in de weer.

Vind je het lastig om iets moeilijks te verzinnen of alles te onthouden, dan zijn er apps en computerprogramma’s die dat voor jou doen, dan hoef je alleen maar één wachtwoord te onthouden. Heel fijn en handig.

Trouwens, 24 november is inmiddels uitgeroepen tot nationale “Check je wachtwoorden dag” om bewustwording hiervoor te creëren. Maar let op: een dag is misschien leuk, maar je wachtwoorden hebben regelmatig aandacht nodig. Je (digitale) leven hangt ervan af.

Over Jill Jill

Jill vindt goede communicatie belangrijk. Ze beschrijft wat haar dagelijks opvalt in de wereld van computers en nerds. Soms verwonderd, soms vol onbegrip, maar altijd nieuwsgierig.

Vragen of opmerkingen zijn welkom. Bel of mail Jill.