Oudejaarsavond zit nog vers in je geheugen, tenzij je toen iets te veel champagne hebt gedronken. En januari zit er zelfs alweer bijna op. Maar eerst moet je volgens de Britse psycholoog Cliff Arnall de meest deprimerende dag van het jaar nog even doorkomen: maandag 20 januari 2020. We hebben een paar tips om de dag door te komen.

Je zou denken waarom is de derde maandag van het jaar zo deprimerend. Het jaar is pas net begonnen, nu al depri?! Nieuwe ronde nieuwe kansen is het toch! Nou niet dus volgens hem. Hij heeft hiervoor zelfs een hele formule bedacht waarom het zo zou zijn.

blue monday formule

Hierin is W een maat voor het weer, D voor de schulden, d voor het maandelijkse salaris, T voor hoelang geleden het kerst was, Q staat voor hoe goed men nog de goede voornemens volhoudt, M voor het motivatieniveau en Na voor het gevoel om actie te ondernemen.

Deze  blauwe dag zou te maken hebben met het feit dat veel goede voornemens mislukt zijn. Misschien ben je er zelfs nog niet eens aan begonnen! Veel vrije dagen en eventuele vakanties zijn nog heel ver weg. Het is vaak nog donker als je naar je werk gaat en ook als je thuis komt. En de maandag is voor veel mensen ook nog eens de eerste dag van de werkweek; je moet er nog een paar. Bleh of toch niet?

Onze eigen formule

Bij Semantica hebben we zo onze eigen formule. Een positieve en simpele en ook nog eens te onthouden. Wij noemen het de Succesformule.

Geluk + Gemak = Groei.

Bij Semantica werken gedreven mannen en vrouwen. Onze drijfveer is geluk. Wij geloven namelijk in de omgekeerde wereld: succes maakt niet gelukkig, geluk maakt succesvol. En geluk is helemaal niet zweverig. Geluk bereik je door met mensen om te gaan die je liggen en dingen te doen die je leuk vindt, waar je goed in bent. Dat betekent dat je de dingen die je niet leuk vindt tot een minimum moet beperken en dat noemen wij gemak. Gemak geeft rust en zorgt voor focus. Wij voelen ons onderdeel van jullie team en streven naar het best haalbare resultaat. En dat resultaat is altijd hetzelfde: groeien. Geluk en gemak zorgen voor groei. Hier gaan we elke dag voor en zijn doorlopende ‘goede’ voornemens, dus voor ons hier bij Semantica geen blue monday!!

geluk+gemak=groei

Tips om de dag door te komen

Mocht je toch nog een beetje last hebben van het ‘Blue Monday’ gevoel. Hier nog een paar tips om deze (werk)dag door te komen.

  1. Start (als je daar zin in hebt) voortaan meteen met je goede voornemens en wacht niet tot 1 januari, dan hoef je nu niet te balen als het (nog) niet gelukt is;
  2. Ben je op je werk? Kies een zonnige playlist van Spotify en zing jezelf de dag door. (tip: Blauwe dag van Suzanne en Freek);
  3. Laat de gordijnen dicht, start met een nieuwe serie op Netflix of Videoland en bestel iets (gezonds) bij Thuisbezorgd of Appie. Morgen is er gewoon weer een normale dinsdag!

Happy day!

PS Wist je dat…

  • Dr. Cliff Arnall zijn Blue Monday theorie ooit bedacht in opdracht van een reisorganisatie?
  • Hij al snel toegaf dat het onzin is?
  • Hij de formule maakte met factoren zoals temperatuur, tijd sinds uitbetaling loon, vooruitzicht op vakantie etc.?
Over Jill Jill

Jill vindt goede communicatie belangrijk. Ze beschrijft wat haar dagelijks opvalt in de wereld van computers en nerds. Soms verwonderd, soms vol onbegrip, maar altijd nieuwsgierig.

Vragen of opmerkingen zijn welkom. Bel of mail Jill.