Vrouwen zijn helaas nog steeds sterk ondervertegenwoordigd in de wetenschap. Wereldwijd is slechts 30% van de wetenschappelijk onderzoekers vrouw. Postbus 51 had eind jaren ’80 een campagne met de slogan ‘Een slimme meid is op haar toekomst voorbereid’! Deze was er op gericht om meer meisjes op de middelbare school te laten kiezen voor ‘exacte vakken’.

Voor mijn middelbare schooltijd moet ik terug naar het jaar 1995, want toen stond ik voor de keuze van mijn vervolgopleiding. Helaas heb ik geen wiskundeknobbel en werd de keuze voor een (exacte) richting toen ook niet echt gepromoot. Hoe weet je dan of je daarvoor moet kiezen? Onbekend maakt onbemind zeggen ze. Ik vroeg Marianne een docent op mijn oude middelbare school hoe zij dit heeft ervaren.

Marianne: “Ik heb toen misschien 2 of 3 meiden gezien die voor een technisch vak kozen. Vanuit de overheid kwam behalve de slogan ‘een slimme meid is op haar toekomst voorbereid’ geen informatie”.

Zij vertelde mij ook dat er wat betreft stimulans bij de keuze voor een (exacte) studierichting niet veel informatie beschikbaar was. Tja en als de exacte vakken in die tijd al niet werden gepromoot hoe snel zou je dan kiezen voor computerwetenschappen ook wel informatica genoemd, dat was misschien nog wel meer een ver van je bed show. Ik zag mezelf toen in ieder geval niet als toekomstige wetenschapper, maar ook software engineer stond niet op die lijst. Ken jij één of meerdere software engineers? Wendy koos wel voor een technische vervolgopleiding. Maar niet omdat ze extra info kreeg op haar middelbare school. Nee zij was nieuwsgierig naar hoe een computer werkte, maar dan vooral hoe het internet werkte.

Wendy: “Techniek vond ik altijd al leuk en interessant, evenals de beta-vakken op school. Ik zag dat software in het algemeen al voor aansturing van bijvoorbeeld liften zorgde. Software ontwerpen, bouwen en opleveren is gewoon leuk. Zeker wanneer je ook bij de context van de hele realisatie en het uiteindelijke gebruik van de software betrokken bent”.

Zelf had ik vroeger en nu eigenlijk nog steeds een bovengemiddelde interesse in computers en techniek. Ik had niet als eerste de allernieuwste gadgets, maar als er iets niet werkte op mijn PC, dan zocht ik het probleem eerst zelf op. Als ik er toch niet uitkwam dan vroeg het aan mijn vader, maar probeerde het daarna wel zelf op te lossen. Ik ben de ‘whizzkid’ van de familie en word nog regelmatig als helpdesk ingeschakeld. Als je mij nu vraagt waarom heb je dan toen niet voor een technische richting gekozen? Waarschijnlijk omdat er niet heel veel informatie beschikbaar was. Het internet was toen nog niet zo toegankelijk en vol met informatie als nu.

Niet iedereen is van nature zo nieuwsgierig als Wendy en heeft soms een zetje nodig. Moet werken in de ICT voor vrouwen daarom misschien aantrekkelijker worden gemaakt? Hoe doe je dat dan, waar begin je? Is op jonge leeftijd beginnen met informeren en enthousiasmeren de eerste stap…?

Lees hier binnenkort meer over in onze blog!

Over Jill Jill

Jill vindt goede communicatie belangrijk. Ze beschrijft wat haar dagelijks opvalt in de wereld van computers en nerds. Soms verwonderd, soms vol onbegrip, maar altijd nieuwsgierig.

Vragen of opmerkingen zijn welkom. Bel of mail Jill.