Vandaag is het Internationale vrouwendag. Op 8 maart 1908 vond in New York de eerste staking door vrouwen plaats. De staking toen was gericht tegen de slechte arbeidsomstandigheden in de textielindustrie. Deze staking was het prille begin van de strijd voor de vrouwenemancipatie en tegen de ongelijkheid. Tegenwoordig is de ongelijkheid op veel gebieden verdwenen. Al kan de verdeling tussen mannen en vrouwen in de software ontwikkeling nog wel wat beter.

Als vrouw moest je vroeger (voor 1956) stoppen met werken als je ging trouwen. Dit was in de wet vastgelegd of je het nu wilde of niet. Maar het bijzondere uit deze tijd was wel weer dat er toen veel vrouwen in de software ontwikkeling werkte. Geloof het of niet in jaren 50 en 60 waren de meeste programmeurs zelfs nog vrouw. De eerste moderne programmeertaal COBOL werd in 1959 gecreëerd door Grace Murray Hopper. COBOL is een programmeertaal die voornamelijk gebruikt wordt in zakelijke omgevingen, denk hierbij aan de overheid of banken. En de term “bug”, wie kent hem niet, heeft zij populair gemaakt.

Coderen en software ontwikkelen waren in die tijd nog niet zo belangrijk als nu. Het draaide om de hardware-kant van dingen, daarom werd software ontwikkelen beschouwd als ‘vrouwenwerk’. In 1962 startte Dame Stephanie Shirley het softwarebedrijf ‘Freelance Programmers’. Zij wilde graag kansen bieden en banen creëren voor vrouwen. En nam daarom voornamelijk vrouwen in dienst. Eén van de projecten van haar team destijds omvatte onder andere het programmeren van de zwarte doos van de Concorde. Dat was dus niet zomaar iets.

Anno 2020 komt een netwerk beheren of een handig “scriptje” schrijven door vrouwen steeds vaker voor. Gelukkig maar, al mag het zeker ook gewoon worden. Maar hoeveel vrouwelijke software ontwikkelaars ken jij eigenlijk? Waarschijnlijk denk je nog steeds aan die bebrilde nerd met een baardje. Mannen die software aan het ontwikkelen zijn, servers beheren of coole apps bouwen. Een meisje met haar paarse noise cancelling headphone achter een laptop in een hip café, nippend aan een latte, zie je vast niet meteen voor je. Al gebeurt het gelukkig wel steeds vaker!.

Ook is er steeds meer aandacht voor het enthousiast maken van jonge kinderen en dus ook vrouwen voor technologie. Als meisje wilde je vroeger verpleegster, stewardess of juf worden. Computers waren maar saai, waar had je die nou echt voor nodig. Er zijn tegenwoordig basisscholen die hier ook steeds meer aandacht aanbesteden en lessen programmeren aanbieden. Je kunt daar niet jong genoeg mee beginnen. Hierdoor komen ook meisjes op steeds jongere leeftijd op een positieve manier in aanraking met ICT en de mogelijkheden. En kiezen daardoor misschien wèl voor een vervolgopleiding in de technologie.

Zodat we over 5 à 10 jaar bij het horen van software ontwikkelaars of programmeurs ook die hippe meid met haar latte voor ons zien, gewoon omdat ze niet meer zeldzaam zijn. Semantica (toevallig) gehuisvest in de voormalige textielfabriek Clos & Leembruggen in Leiden heeft nog geen vrouwelijke developers in dienst. Hopelijk is dat over een tijdje anders!

Over Jill Jill

Jill vindt goede communicatie belangrijk. Ze beschrijft wat haar dagelijks opvalt in de wereld van computers en nerds. Soms verwonderd, soms vol onbegrip, maar altijd nieuwsgierig.

Vragen of opmerkingen zijn welkom. Bel of mail Jill.