Vandaag is het Wereldverteldag. Vertellers uit de hele wereld vieren de kunst van het vertellen, ofwel het overdragen van verhalen in de mondelinge traditie. Hier lees je het verhaal van Semantica. Wereld verteldag is oorspronkelijk ontstaan in Zweden. Op 20 maart 1991 werd in Zweden een “Alla berättares dag”, ofwel vertellersdag, georganiseerd. Die dag werd daarna jaarlijks herhaald op initiatief van een aantal enthousiaste vertellers in verschillende delen van het land. Sinds 2008 doen ook Nederlandse vertellers hier aan mee. Het thema van dit jaar is ‘Voyages’. Het leek ons leuk om je mee te nemen in het verhaal van Semantica.

Semantica

Eind jaren 80, begin jaren 90 van de vorige eeuw zat de economie in een crisis. Op dat moment werkten Roland en Peter, twee jonge ontwikkelaars, samen aan het verbeteren van software die door een groot softwarehouse gemaakt was. De verbetering van snelheid en stabiliteit was verbluffend en die prestatie vormde het begin van een vruchtbare samenwerking die meer dan 20 jaar zou duren. De naam Semantica is een samentrekking van de woorden “semantiek” en “informatica” en kun je vrij vertalen als “betekenisvol automatiseren”.

In 2015 besloten de twee oprichters om ieder hun eigen weg te gaan. De reis van Semantica ging door onder leiding van Roland en richtte zich vanaf dat moment volledig op software dienstverlening. Ons doel werd weer: software maken waar mensen blij van worden. Met die mensen bedoelen wij onze klanten, hun klanten, maar ook wijzelf! Het verhaal van Semantica duurt inmiddels alweer een tijdje. In juli 2020 bestaat Semantica namelijk 25 jaar.

Een echte Semanticaan

Ondanks die 25 jaar hebben we nog steeds de mentaliteit die je bij een startup verwacht: fris, dynamisch, inspelend op kansen. Bij Semantica schakelen we snel en hebben we een flexibele aanpak. Medewerkers bij Semantica zijn meer dan collega’s. Open, Blij, Eerlijk en Respectvol oftewel OBER, zijn zelfs na al die jaren nog steeds belangrijke kernwaarden. Ze zorgen ervoor dat mensen elkaar graag helpen. Een echte Semanticaan voelt zich hierdoor dan ook helemaal thuis en staat voor je klaar mocht je even vastlopen. Je bent niet alleen, ook al is jouw project een reis die je zelf maakt.

Maar ook tijdens een gezamenlijke reis nemen mensen wel eens een andere route. Wij spraken een aantal oud Semanticanen en vroegen hen naar die (reis)tijd bij Semantica. Overheerst dat gevoel van saamhorigheid en collegialiteit na al die tijd nog steeds?

Esther: “Ik heb een heel leuke tijd gehad bij Semantica en denk nog met warme gevoelens aan terug aan die tijd”.

Roel: “Wat ik mij kan herinneren is dat er veel collegialiteit en gezelligheid was. Een gevoel van saamhorigheid.Bij een klein bedrijf moet je dan wel veel zelf doen en is er minder geregeld dan bij een groot corporate bedrijf. Maar het bevat wel meer een menselijke factor en het is niet zo zakelijk allemaal.Ook het samen zoeken naar een manier en strategie om te groeien als team, heb ik als prettig ervaren”.

Jerry: “Je kende je collega echt en het contact was intensief soms ook wel vriendschappelijk”.

Tycho: “De kleinschaligheid, het specialisme, de flexibiliteit, top-of-game wat technologie betreft en zeer klantgericht. En zeker niet als laatste: Roland en Peter waren meewerkende voormannen in plaats van alleen de directeuren van hun bedrijf”.

Robert: “Ik heb erg veel geleerd in die tijd, zowel qua technologie als in de omgang met klanten. Het kantoor was klein en daardoor had je heel direct contact met iedereen”.

Wat blijkt. In de basis komen ze allemaal weer uit bij dat gevoel van ‘Happy Software People’. Al met al een goede score. Je kunt hier wel uit opmaken dat de herinnering die deze Semanticanen aan hun reis hebben overgehouden een prettige is. Start jouw (nieuwe) reis hier ook?

Over Jill Jill

Jill vindt goede communicatie belangrijk. Ze beschrijft wat haar dagelijks opvalt in de wereld van computers en nerds. Soms verwonderd, soms vol onbegrip, maar altijd nieuwsgierig.

Vragen of opmerkingen zijn welkom. Bel of mail Jill.