En dan ineens ben je dat filmpje waarop je zoon of dochter zijn of haar eerste stapjes zet kwijt. Weg en niet meer terug te halen. Hopelijk heeft oma hem nog of staat hij in in de familie-app. Want die externe harde schijf moet je nog steeds kopen. Het staat nog steeds op je to-do-lijstje!!

Vroegâh liepen je vader, moeder of opa met een Agfa of Super 8 camera achter je aan. Stond je kast vol met tapejes van 1980 tot 1990. Vakanties, het Sinterklaasfeest en verjaardagen alles werd gefilmd of gefotografeerd. Ook had je alles netjes in fotoboeken geplakt inclusief leuke comments en stickers. Je was helemaal bij. Leve de tijd voor het internet en social media.

img

Nu trekt iedereen zijn smartphone uit zijn zak en maakt meteen een leuke foto of een filmpje van alle bijzondere of “spontane” (selfie) momenten. En die fotoboeken, ach die komen wel. De vakantie naar Spanje in 2008 is waar je ongeveer gebleven bent, toch? In ieder geval je hebt nog wat te doen. Daar zijn ook weer van die apps voor toch. Even wat uploaden en ze sturen wat op. Maar als je laptop crasht, je mobiel in de wc valt of gestolen wordt of je per ongeluk een virus binnen haalt, dan baal je. Weg “tastbare” herinneringen. Het is daarom erg belangrijk om regelmatig een back-up te maken van al je foto’s, filmpjes en belangrijke documenten.

img

Op 31 maart is het World Back-up Day! Op deze dag wordt het maken van back-ups weer even goed onder de aandacht gebracht. Dit jaar alweer voor de 9e keer. Het maken van back-ups is nog steeds enorm belangrijk. Om het belang van het veiligstellen van je documenten hiervan te benadrukken is deze speciale dag in het leven geroepen. Het bewaren van bestanden is alleen niet meer te vergelijken met hoe het vroeger ging. Toen had je eerst stapels floppy disks nodig en daarna had je cd-roms in je kast staan met al je bestanden en vakantiefoto’s. Nu zijn er iClouds, externe harde schijven of er staat een NAS in je meterkast.

img

Door onze professionele ervaring bij Semantica met grootschalig digitaal documentbeheer weten we als geen ander hoe belangrijk goede back-ups zijn. Maar bedenk wel: de restore (het terugzetten) is net zo belangrijk! Als back-uppen al moeilijk is om vol te houden, dan is restoren zo mogelijk nog lastiger. Je bent niet de eerste die denkt een goede back-up te maken, om er na een probleem met je computer achter te komen dat de back-up onleesbaar is.

Vandaag is dus een goed moment om ermee te starten. Maar eigenlijk moet je dit regelmatig blijven doen. Het moet letterlijk in je “systeem” komen. Handmatig of automatisch. Check ook regelmatig of je automatisch back-up nog goed gaat, want anders ben je weer terug bij af. En heb je alsnog niks en ben je blij met een dooie mus op het moment dat je dacht dat je alles nog had.

img

Vanavond toch maar starten met die fotoboeken van de vakantiefoto’s van 2008 tot en met …!

Over Jill Jill

Jill vindt goede communicatie belangrijk. Ze beschrijft wat haar dagelijks opvalt in de wereld van computers en nerds. Soms verwonderd, soms vol onbegrip, maar altijd nieuwsgierig.

Vragen of opmerkingen zijn welkom. Bel of mail Jill.