Jij en ik tonen niet genoeg ambitie! Dat is wat ik heb onthouden van de lancering van het NLGroeit. EZ, KvK en NLelvator hebben het ondernemersplatform opgezet en koningin Maxima mocht het onthullen. Ze vertelde dat het in de buurlanden op het gebied van groei beter gaat. En dat ligt aan ons.

Als ik had moeten gokken, dan zou ik hebben gedacht dat het niet EZ/KvK maar SZ/UWV waren die dit idee ondersteunen. In de presentaties is de enige dimensie van groei gebaseerd op “mensen in dienst”, oftewel minder mensen in de WW. De ouderwetse headcount waarmee ouderwetse managers hun ouderwetse positie wisten te verantwoorden. De boodschap was vooral dat wij, als MKB, meer mensen moeten aannemen.

Het feit dat onze regering er alles aan doet om het risico van het in dienst hebben van medewerkers zo groot mogelijk te maken voor de ondernemer kwam niet ter sprake. Transitievergoeding, kortere bepaalde duur contactperiode, loon doorbetaling bij ziekte, werkkostenregeling. De laatste tijd is het niet leuker geworden om medewerkers te hebben. De ZZP’ers zijn nog nooit zo talrijk geweest en met een reden. Postbezorgers, bouwvakkers, zorgverleners; allemaal worden ze als personeel ingezet, zonder de “last” van een arbeidsovereenkomst.

Groei is positief, maar groei is meer dan koppentellen. Ik ga uit van “mensen aan het werk” ongeacht of ze in dienst zijn of worden ingehuurd. Het gaat erom dat MKB-ondernemeningen meer economische waarde creëren.

Uiteindelijk gaat het om gelukkige klanten. Om te kunnen groeien, zul je gelukkige klanten moeten krijgen. Om gelukkige klanten te krijgen heb je gelukkige medewerkers nodig. Daarom rust je je mensen uit met de beste hulpmiddelen om hun resultaat te halen. Om te groeien schep je de omgeving waarin je medewerkers met plezier, efficiënt en gefocust hun werk kunnen doen.

En daarin heeft onze regering ook een rol. In plaats van ons gebrek aan ambitie te verwijten, zou het opstellen van regels en wetten die groei stimuleren een betere stap zijn.

Ik juich ieder initiatief om ondernemers te helpen toe, zeker als het om groei gaat, maar zorg dan ook dat we de middelen hebben om gezond te kunnen groeien.

Over Roland Roland

Roland doet al heel lang iets met computers (volgens zijn moeder). Hij houdt van techniek, maar vooral van mensen. Het overwinnen van problemen vindt hij heerlijk, dus daarom is hij ondernemer, echtgenoot, vader en sportief (in willekeurige volgorde).

Vragen of opmerkingen zijn welkom. Bel of mail Roland.