Our greatest glory is not in never falling, but in rising every time we fall.

-Confucius

The early days

Eind jaren 80, begin jaren 90 van de vorige eeuw zat de economie in een crisis. Op dat moment werkten Roland en Peter, twee jonge ontwikkelaars, samen aan het verbeteren van software die door een groot softwarehouse gemaakt was. De verbetering van snelheid en stabiliteit was verbluffend en die prestatie vormde het begin van een vruchtbare samenwerking die meer dan 20 jaar zou duren.

Vanaf 1995 deden we met name projecten en detacheringsklussen voor grote bedrijven, zoals KPN en Beckton Dickinson. We maakten gebruik van talen zoals C en Oracle’s PL/SQL. De Oracle database en de bijbehorende tools, zoals Oracle Forms, vormde de spil van onze ontwikkelingen.

Eind jaren negentig werkten we voor één van onze klanten aan het vervangen van een archief met laserdisc-opslag door een documentbeheersysteem op basis van een Oracle database. Dit project was de start van een periode van zo’n 12 jaar waarin de ontwikkeling en verkoop van DocsDB onze voornaamste activiteit werd. Ondertussen was C vervangen door Java en maakten we webbased applicaties. Semantica was gegroeid naar 12 mensen.

Terug naar het begin

De financiële crisis van 2008 en de economische crisis die volgde zorgde ervoor dat we gingen nadenken over ons aanbod en de richting waarin we wilden gaan. In 2012 besloten we om de actieve verkoop van DocsDB, ondertussen omgedoopt tot Semantica DMS, te staken. Deze beslissing maakte resources vrij voor andere projecten en we konden weer meer bij klanten op locatie werken.

In 2015 besloten de twee oprichters om ieder hun eigen weg te gaan. Semantica ging door onder leiding van Roland en richtte zich vanaf dat moment volledig op softwaredienstverlening. Ons doel werd weer: software maken waar mensen blij van worden. Die mensen zijn onze klanten, hun klanten, maar ook wijzelf!

Naar de sterren en daar voorbij…

Semantica groeit weer en dat is goed. Ons eerstvolgende ambitie is 25 collega’s waarmee we projecten doen die een verschil maken voor de gebruikers van onze software. Met groeit.com bieden we startend IT-talent de mogelijkheid om het vak te leren in de praktijk. We verjongen en dat stimuleert de ervaren jongens (helaas geen meisjes) om het beste in zich naar boven te halen.

We helpen klanten met tijdelijke ondersteuning en met fixed-price, resultaatverantwoordelijke projecten. Java en Javascript in combinatie met open source projecten vormen onze toolbelt, waarmee we software bouwen voor desktop, web en mobiel. En natuurlijk leveren we toegewijde ondersteuning aan onze Semantica DMS klanten.

Ruim 15 jaar ervaring met documentbeheer heeft ons veel kennis opgeleverd van slimme software en kunstmatige intelligentie. Vanaf eind 2016 bieden we klanten diensten aan op brains, ons “Store Everything, Ask Anything” cloudplatform met predictive artificial intelligence.

De naam

Semantica is een samentrekking van de woorden “semantiek” en “informatica” en kun je vrij vertalen als “betekenisvol automatiseren”. De uitgang van het woord straalt ook iets uit van de voorliefde van één van de oprichters voor de hardrockband Metallica.